Wat is een GZ psycholoog

Een GZ-psycholoog is een psycholoog op academisch niveau die mensen met psychische of emotionele problemen begeleidt, adviseert en behandelt. Het verschil tussen een GZ-psycholoog en een basispsycholoog is dat hier de nadruk meer ligt op het doen van onderzoek. Bovendien heeft een GZ-psycholoog meer bevoegdheden. Een psycholoog komt in aanraking met cliënten met diverse klachten, als concentratieproblemen, depressie, angsten, opvoedingsproblemen, gedragsproblemen, relationele problemen of stoornissen als anorexia of schizofrenie.

Aan de hand van gesprekken en tests stelt de GZ-psycholoog diagnoses, op basis waarvan een behandelplan wordt opgesteld. Hierin wordt rekening gehouden met wensen en behoeften van cliënten. Het is daarom belangrijk dat de GZ-psycholoog goed luistert en zich in kan leven in de cliënt. Tegelijk is het ook belangrijk om voldoende afstand te bewaren. Het is de taak van de psycholoog om cliënten te helpen bij het verwerken van ervaringen zonder te persoonlijk betrokken te raken.

Een GZ-psycholoog werkt vaak samen in een team van hulpverleners, bijvoorbeeld op de afdeling psychiatrie van een ziekenhuis. Zo komt hij in aanraking met (huis)artsen, verzorgers, psychologen, psychiaters, pedagogen, enz. Onderling moet voortdurend overlegd en geëvalueerd worden over de vooruitgang van de cliënt. Het is belangrijk dat er van elke cliënt een dossier wordt bijgehouden met verslagen van gesprekken en de behandeling van de cliënten.

Naast behandelen kan een GZ-psycholoog wetenschappelijk onderzoek doen naar allerlei zaken, bijvoorbeeld menselijk gedrag, een bepaalde stoornis of een bepaalde doelgroep. Er wordt veel diagnostisch onderzoek gedaan; GZ-psychologen proberen een beter overzicht van en inzicht in menselijk gedrag te krijgen.